SYNSPUNKTET

Minsten nekter å bruke solbriller

Etter to minutter ligger solbrillene på gulvet, i sanden eller oppi spagettien – hvis du i det hele tatt har klart å få dem på. Capsen blir kanskje på i noen minutter ekstra, før den også går samme vei: Har du barn, har du helt sikkert opplevd dette utallige ganger.

Eli Aspelund er optiker hos Stavanger Optikk AS i Østervåg og har en mastergrad innenfor samsyn og barns syn. Vi anbefaler alle småbarnsforeldre å bruke noen minutter på Eli, både når hun er fremme med pekefingeren og når hun kommer med gode råd:

Hvorfor er det så viktig å beskytte barneøyne mot sola?
– Både barn og voksne kan bli solbrente i øyet – eller det vi gjerne kaller snøblinde. Selv om de fleste skader leges av seg selv, er det lurt å være på den sikre siden. Selv om øyet utvikler seg hele livet, skjer det ekstra mye frem til man er 15-16 år. Linsen i øyet til barn er ikke ferdig utviklet, og den slipper inn mye mer UV-stråler enn voksne. Mens voksne linser slipper inn 10-20 %, kan barnas linser slippe inn opp til 75 % av de sterke strålene.

En annen ting som er lett å glemme, er at ungene ofte tilbringer mer tid utendørs enn vi voksne. Først leker de kanskje ute i barnehagen i mange timer, mens vi sitter innendørs på jobb. Så kommer de kanskje hjem og blir med på stranda eller ut i hagen. De fleste av oss er nøye med solkremen når været er fint, men vi glemmer gjerne at øynene trenger beskyttelse. I tillegg er synsopplevelsen vår subjektiv.

Det er ikke enkelt å vite om andre ser ting på samme måte som oss selv. Dermed vet du heller ikke helt sikkert om barnet ditt har en normal synsopplevelse, eller om han eller hun ser uklart, dobbelt eller dunkelt på grunn av solskader, og tror at det skal være sånn. Spesielt de minste barna kan naturlig nok ha vanskelig med å fortelle hva de ser og hvordan det oppleves. Jeg anbefaler sterkt å bruke solbeskyttelse på barna helt fra de er bittesmå. Når de ligger i vogna, henger vi gjerne et teppe over. Med en gang de er ute av vogna bør du ta på dem solbriller og gjerne også en caps.

Linsen i øyet til barn er ikke ferdig utviklet, og den slipper inn mye mer UV-stråler enn voksne. Mens voksne linser slipper inn 10-20 %, kan barnas linser slippe inn opp til 75 % av de sterke strålene.

Dumt å kjøpe dyre solbriller til ungene – de mister dem jo bare?
– Så lenge solbrillene er CE-godkjente, stopper de 95 % av UV-strålene, så billige solbriller beskytter i utgangspunktet like godt som dyre. De rimeligste solbrillene har gjerne ikke like mørke glass slik at lyset ikke dempes like godt. Dermed vil barnet fortsatt «glire» med brillene på, og det er ikke godt i lengden.

Billige solbriller er kanskje laget av en hardere plast som gjerne er stive og ikke så behagelige å ha på. I tillegg er det viktig å velge riktig størrelse og passform. Barnehoder kommer i alle slags størrelser – to barn som er like gamle kan passe helt forskjellige størrelser i briller. Litt på samme måte som bukser til oss voksne – det er jo ikke sånn at alle 35-åringer bruker samme størrelse?

Handler du solbriller av fagfolk, kan de kontrollere at brillene sitter som de skal, og at de er tilpasset formen og størrelsen på hodet til barnet. Denne kunnskapen er ikke like enkel å finne hos de store kleskjedene eller på en bensinstasjon langs veien. Ordentlige solbriller til barn er ikke så dyrt som du kanskje tror. Det er fullt mulig å få et par kjempegode solbriller til rundt 500 kroner. Det finnes mange ulike løsninger for å få brillene til å sitte godt – noen har små hull i stengene slik at man kan tre i en strikk, andre er buede for å hindre at lys kommer inn fra siden, for eksempel. Noen velger å kjøpe to par solbriller til barnet – et par litt kostbare briller, som barnet bruker når foreldrene er rundt og kan passe på, og et par rimelige briller som barnet kan bruke når han eller hun er på tur, hos venner eller andre steder alene.  

Tips: Ta med ungene når du skal kjøpe solbriller
– Jeg får ikke sagt det nok, sier Eli: Brillene må kjennes behagelige på! Ellers blir de ikke brukt, og da er du like langt. Det er også viktig at barnet føler seg fin med solbrillene. Vil hun – eller han – ha knall rosa briller, eller en annen farge som skriker i dine øyne, så bit det i deg og kjøp rosa briller! Heller det, enn at brillene blir liggende i en skuff.

Gode vaner er gull
Begynner dere tidlig med solbriller, er det enklere å venne barnet til at solbeskyttelse er viktig, og kanskje til og med behagelig. Disse vanene følger barnet gjennom livet, og bidrar til at barnet har friske øyne så lenge som mulig. Dette er ekstra viktig hvis dere ofte er på tur på fjellet eller ved sjøen, hvor UV- strålingen blir sterk, eller i land med høyere UV-eksponering enn i Norge. Mange tenker også at vi ikke trenger solbriller når det er overskyet, men det er ikke riktig. UV-strålingen kan faktisk være like sterk når det er overskyet, som på en solskinnsdag – husk solbriller til hele familien!